13 Kasım 2011 Pazar

Ayva Tatlısı

Bayram da Sapanca'da köy pazarını gezerken yaşlı bir amca gördük. O soğukta ayakta tezgahının başında günlük köyden getirdiği kestane-hurma ve ayvaları satıyordu. Hepimiz amcadan meyveler aldık o gün. Bugün de aldığım Ayvalar ile yılın ilk Ayva Tatlısını yaptım. Çokta güzel oldu. Diken,yetiştiren,getiren,satan sağolsun...
Gelelim tarife; Ayvaların kabuklarını soyup ortasını iyice temizledikten sonra her parçanın üzerine 2 yemek kaşığı şeker dökerek ocakta pişirmeye başladım.Bir parça lohusa şerbetini 1 bardak sıcak suda eritip azar azar tatlıya ekleyerek pişirmeye devam ettim. Arada ayvaları çevirerek diğer yüzününde yumuşamasını sağladım. Altını kapatmaya 5 dakika kala 3-4 damla limonu ekledim. Pişme sürsi 35-40 dakika. Kaymak ve fıstıkla süsleyerek servise hazır hale getirdim.