13 Ocak 2012 Cuma

Fırında Somon

Günün ışığı ve bereketinin evlerimize dolması dileklerimle Hayırlı Cumalar.

Çok değil bundan 5 yıl öncesine kadar denizden babam çıksa yerim diyenlerdendim. Sonra bir anda ne olduysa balık yadiğim zamanlarda zehirlenmeye başladım. Önceleri anlamadım. Hep bayat balıkların bana denk geldiğini zannettim. Zehirlenme olayı devam edince araştırmaya başladım. Yeni çağın hastalıklarından birini yaşıyordum. Ağır Metal (Kurşun) Zehirlenmesi. Kirli hava yağmurla birlikte denizlere dökülüyor ve deniz canlılarında birikiyor. Balık ne kadar büyükse o kadar fazla kurşun birikmiş oluyor. Bu balıkları yediğimizde de kurşun zehirlenmesi gerçekleşiyor. Allah kimsenin başına vermesin sonrası çok zor oluyor. Neden ben belli değil ama biliyorum ki yalnız değilim dedim ya çağın yeni hastalığı.
Sonuçta bizler 2 tip balığı az adette yiyebiliriz. Küçük balık hamsi-istavrit yada açık deniz Somonu.

Somonu yağsız tavada veya fırında yapar kavrulmuş ıspanak yada patates ile servis ederim. Dün somonu tuz ve biberiye ile birlikte fırın poşetin de işirdim. Suyu içine hapsolunca kurumadı, ağza dolanmadı. Muhteşem bir sonuç çıktı ortaya. Tepsinin diğer kısmına yağ,tuz ve biberiye ile ovduğum patates dilimlerini koydum. 200 derecede 20 derecede pişirdim. Roka salatası ile aynı tabakta servise hazır hale gelince afiyetle mide indirdik.
Lezzetli, bünyemiz için çok faydalı ve pratik yemeği deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun.