7 Ocak 2009 Çarşamba

Pavlova Pasta

Pavlova Pastanın ağızda dağılımı ve yerken bıraktığı lezzet beni herzaman büyülüyor. Bu pastanın en büyük özelliği içersinde yağ ve un bulunmayışı....



Yaklaşık 1 aydır farklı tariflerde bu pastanın denemelerini yapıyordum. Yılbaşı günü aldığım Martha Day'in Türkçe anlatımlı kitabında bulduğum'' Avusturya usulü Fındıklı Pavlova'yı'' denedim. Pastanın üzerinde kullandığım portakal esanlı hafif sos ve frambuazın mayhoşluğu pastayı iyice lezzetlendirdi...Denemek isterseniz tarifini veriyorum.


Malzemeler;
4-6 kişilik
3 yumurta akı
175 gr. tozşeker
1 tatlı kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı cream of tartar (yoksa birkaç damla sirke)
5 yemek kaşığı ince çekilmiş fındık

Sos;
1 kutu krema 225 gr.
1 yemek kaşığı portakal suyu (ben 1 damla portakal esansı kullandım)
2 yemek kaşığı yoğurt
1+1/3 su bardağı frambuaz 225 gr.

Hazırlanışı;
Yumurta aklarını derin bir kasede yaklaşık 10 dakika köpürene kadar çırparken toz şekeri yavaş yavaş ekliyoruz.

Ayrı bir kapta karıştırdığımız mısır unu, tartar ve fındık tozunu yumurta akına ekleyerek çıpmaya devam ediyoruz.

Kurşun kalem ile yağlı kağıda 20 cm'lik bir daire çizerek, kağıdı ters çeviriyoruz (bezenin kaleme değmemesi için ters çevriliyor)

Bezeyi ortadan başlayarak yağlı kağıda yavaş yavaş yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 140 derece fırında yaklaşık 50-55 dakika pişiriyoruz.

Üzerini sosu için suyu süzülmüş yoğurt, krema ve portakal suyunu ( ben portakal esansı tercih ettim) özleşene kadar çırpıp pasta soğuyunca üzerine döküyoruz.
Kağıt peçete üzerinde bekleterek suyunu bırakan frambuazlarla süsleyip servise hazır hale getiriyoruz.
Afiyet Olsun...