25 Aralık 2013 Çarşamba

PANNETTONE & YILBAŞI EKMEĞİ

 
Sadece Aralık ayında üretilen ve içinde kullanılan her meyvenin bir anlamı olan bu zengin içerikli ekmek bize ''Yeni Bir Yılın'' yaklaştığını müjdeliyor.
Üzüm  = PARA -  Portakal = AŞK - Limon = SAĞLIK ve sonsuzluk gibi…



 

 Geçen yıl Pannettone yapabileceğim güzel bir tarif ararken yine Zinnur'un güzel bir tarifi çıktı karşıma. Bu sene aynı tarifi kendime göre değiştirdim. Hem lezzeti hem de ekmeğin boyutundan dolayı çıkan sonuç fevkaladenin fevkinde;)
 
Sizde bu yıl sona ermeden değişik bir lezzet tadmak istiyorsanız, uzun mayalanma süresini göze alın ve bu güzel lezzetli yılbaşı ekmeğini evinizde deneyin derim.
  
 
Malzemeler
2 yemek kaşiği portakal suyu
•1 bardak kuru üzüm

•2 bardak ilik su

•3.3 bardak un

•2 bardak seker

•1/2 tatli kasigi tuz

•40 gr. yaş maya

•1 tatli kasigi limon kabugu rendesi

•2 yumurta

•1 yemek kasigi bal

•5 yemek kasigi Alfa Yağı oda ısısnda, ayrıca 1 yemek kasigi da soguk halde olacak

•1 bardak portakal kabuğu(kucuk parcalara kesilmis olacak)
 
HAZIRLANIŞI

-Kuru üzümleri sicak su da islatin ve üzümler  yumuşayana kadar bekletin.
-Un, seker, tuz, maya, limon kabuğu rendesi ve mikserde düşük hizda karistirin.
-Yumurta, 2/3 bardak ilik su-portakal suyu ve bali baska bir kasede karistirin. Yumurtali karisimi, mikserinizin dusuk hizinda cirpmaga devam ederek, unlu karisima ekleyin.
-Yumusak Alfa Yağı kasik kasik ekleyin.
-Kuru üzümleri süzün, meyva sekerlemesini ekleyin
-Hamuru buyuk bir kaseye alin. Üzerini strecle kapatin ve soguk, kapagi kapali firininizda 7-8
saat mayalanmaya birakin. Bu sure sonunda hamur hacminin yaklasik 3 katina cikmis olmasi gerekiyor.
-Ikinci aşama da hamuru hafif unlu bir zemine alin, uzerine de azicik un koyup, yuvarlak, kalibiniza girebilir bir boyuta getirin. Üzerini nemli mutfak havlusuyla kapatip, mutfaginizin esintisiz, ilik bir kosesinde, bu sefer 2 saat mayalandirin.
-Keskin bir bicakla hamurun üzerine X seklinde iki centik atin. Bir yemek kasigi soguk tereyagini, bu centigin ortasina koyun, ve hafifce hamurun icine dogru itin. Bu firin isisiyla, hamurun ust yuzeyinde bir kabul olusup, panettonenin yukselmesini onlemesin diye yapiliyor.

-Üzeri nar gibi kızarana kadar 180 derede de yaklaşık 45 dakika fırınlayın