16 Ocak 2009 Cuma

Çikolatalı Portakal Şekerlemesi

Bu ay Portakal Ağacı blogunda gerekleşen yemek etkinliğinin konusu portakal...

Ben de atıştırmalık yenilen veya tatlılara eklendiğinde lezzet katan Portakal Kabuğu Şekerlemesi yaptım.


Kışın bol bol meyvesini yiyerek hastalandığımızda suyunu içerek, kahvaltıda reçelini yiyerek faydalandığımız portakalın aslında ne çok faydası varmış. Yemek etkinliği için yaptığım araştırma da portakalın faydaları saymakla bitmiyor. İşte bir kaçı...


  • Besin değeri yönünden zengin bir meyve olan portakal önemli bir askorbit asit kaynağıdır.

  • Vitamin özellikle C-B-P vitamini yönünden oldukça zengin olan bu meyve soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir.

  • Nadir yiyeceklerde bulunan P vitamini vücudumuz da ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar.Bunların kireçlenip sertleşmesini önler,böylece damar çatlamalarınsan meydana gelecek kanamalara ve felçlere mani olur.

  • Bacaklardaki varisi geçirir.

  • Mideye yardımcıdır,bağırsaklarda biriken gazları dışarı atar ,kurtları düşürür.
Kaynaklar:Maurıce Messegue ,şifalı otlar. Mehmet Göbelez ,gıdalarımız sağlığımız

Yemek Etkinliği için yapmış olduğum Portakal Şekerlemesinin bir kısmını çikolatalı yaptık. İki sonuçta çok başarılıydı. İşte tarifi;


2 Portakalın kabuğu

150 ml su

100 gr şeker

1 limon tuzu

1 çay bardağı kireç






Hazırlanışı; İstediğiniz şekillleri vererek kestiğiniz portakal kabuklarını kireç kaymağında bir kaç saat bekletiyoruz. Sık sık suyunu değişerek yıkadığımız portakal kabuklarını kireçten arındırıyoruz. 150 ml kaynar suya eklediğimiz şekerli suya portakal kabuklarını ilave edip 20 dakika kadar kaynatıp limon tuzunu ekleyip altını kapatıyoruz.

Çikolatalı yapmak için erittiğimiz bir parça çikolatanın içine soğumuş portakalları ekliyoruz. Portakallar çikolatayı çekince çıkarıp yağlı kağıt üzerinde donması için bekletiyoruz.

Kireç Kaymağı: Bir tencere suya kireci ekleyip karıştırıyoruz. Kireç dibe çökünce üstte kalan suyu yavaşça başka bir kaba alarak portakal kabuklarını ekliyoruz.