16 Ocak 2009 Cuma

Çikolatalı Portakal Şekerlemesi

Bu ay Portakal Ağacı blogunda gerekleşen yemek etkinliğinin konusu portakal...

Ben de atıştırmalık yenilen veya tatlılara eklendiğinde lezzet katan Portakal Kabuğu Şekerlemesi yaptım.


Kışın bol bol meyvesini yiyerek hastalandığımızda suyunu içerek, kahvaltıda reçelini yiyerek faydalandığımız portakalın aslında ne çok faydası varmış. Yemek etkinliği için yaptığım araştırma da portakalın faydaları saymakla bitmiyor. İşte bir kaçı...


  • Besin değeri yönünden zengin bir meyve olan portakal önemli bir askorbit asit kaynağıdır.

  • Vitamin özellikle C-B-P vitamini yönünden oldukça zengin olan bu meyve soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir.

  • Nadir yiyeceklerde bulunan P vitamini vücudumuz da ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar.Bunların kireçlenip sertleşmesini önler,böylece damar çatlamalarınsan meydana gelecek kanamalara ve felçlere mani olur.

  • Bacaklardaki varisi geçirir.

  • Mideye yardımcıdır,bağırsaklarda biriken gazları dışarı atar ,kurtları düşürür.
Kaynaklar:Maurıce Messegue ,şifalı otlar. Mehmet Göbelez ,gıdalarımız sağlığımız

Yemek Etkinliği için yapmış olduğum Portakal Şekerlemesinin bir kısmını çikolatalı yaptık. İki sonuçta çok başarılıydı. İşte tarifi;


2 Portakalın kabuğu

150 ml su

100 gr şeker

1 limon tuzu

1 çay bardağı kireç






Hazırlanışı; İstediğiniz şekillleri vererek kestiğiniz portakal kabuklarını kireç kaymağında bir kaç saat bekletiyoruz. Sık sık suyunu değişerek yıkadığımız portakal kabuklarını kireçten arındırıyoruz. 150 ml kaynar suya eklediğimiz şekerli suya portakal kabuklarını ilave edip 20 dakika kadar kaynatıp limon tuzunu ekleyip altını kapatıyoruz.

Çikolatalı yapmak için erittiğimiz bir parça çikolatanın içine soğumuş portakalları ekliyoruz. Portakallar çikolatayı çekince çıkarıp yağlı kağıt üzerinde donması için bekletiyoruz.

Kireç Kaymağı: Bir tencere suya kireci ekleyip karıştırıyoruz. Kireç dibe çökünce üstte kalan suyu yavaşça başka bir kaba alarak portakal kabuklarını ekliyoruz.

8 yorum:

Hale dedi ki...

canım arkadaşım görüntü süper denemem lazım yaşasın portokal ve bademli olan her şeyi çok severim

Hale dedi ki...

canım arkadaşım görüntü süper denemem lazım yaşasın portokal ve bademli olan her şeyi çok severim

zencefil dedi ki...

Hale'cim güzel yorumların için teşekkür ederim.Sevgiler,

Nurten dedi ki...

Bunlar çok şirin olmuşlar ellinize sağlık :) Gerçekten kullanışlı bir tarif eklemişsiniz.

Ama ben kireç meselesini tam anlayamadım. Bu bizim bildiğimiz klasik kireç mi? Sağlık açısından bir sorunu yoktur değil mi? Denemeyi çok istiyorum :)

semra dedi ki...

muhteşem görünüyorlar, einize sağlık. açıklama içinde ayrıca teşekkürler,

zencefil dedi ki...

Nurten Hanım
Beğendiğinize sevindim. Geçen yaz gittiğimiz Bozcaada da kaldığımız Bağbağdem Otelde denedim ilk olarak bu reçeli,tabii bayıldım çünkü kireç kaymağında bekletilldiği için çok farklıydı. Otelin zarif sahibi Birgütay Hanım verdi tarifin orjinalini ben de kendime göre yorumlayarak kullanıyorum. Bildiğimiz nalburdan alınmış kireci kullanıyorsunuz. Önemli olan kireçin tortusu çöktüğünde tortuyu kaldırmadan üst kaymak tabakasını kullanmak. Sonrada bolca ve defalarca yıkayarak arındırıyoruz. Böylelikle portakal
kabak gibi meyveler kıtır hale ulaşıyor. Sevgiler,
Semra Hanım,
Beğendiğinize sevindim.

nazlıcan dedi ki...

portakal şekerlemesinide reçelinide çok severim ama bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum.))

Adsız dedi ki...

portakal reçeli veya şekerlemesi tarifi çok gördüm ama bunlar şekilli şekilli ve berrak ne kadar farklı duruyorlar. eminim lezzetide güzeldir. elinize sağlık.
türkan-tekirdağ