26 Kasım 2011 Cumartesi

Akşam Menüsü; Çöp Şiş & Izgara Soğan

Akşam için hazırladığım menüyü pratik olsun diye seçtim ama pek öyle olmadı.
Sabahtan, dana kuşbaşı etleri hazırladığım sosta marine ettim. Akşama kadar dolapta
dinlendirip, dizdiğim çöp şişleri döküm tavada kızarttım. Bu arada diğer tavada soğanları ve biberi ızgarada hazırladım. Biraz fazla bırakmışım ızgarada soğanları son anda kurtardım. Çöp şişler için bu kadar çaba sarf ettiğim halde, hafif yanık hali ile soğan gecenin yıldızıydı...
Eti marine ettiğim sosun tarifi; 1 su bardağı süt,1 çay bardağı sıvı yağ,1 yemek kaşığı deniz tuzu,1 yemek kaşığı biber salçası. Eti bu sosta en az 4-5 saat dinlendirmek gerekiyor.

25 Kasım 2011 Cuma

Öğretmenler Günü Özel Muffinler

Öğretmenlerimizin bu güzel günlerini sevgi ile kutluyorum.
Can'ın sınıf öğretmenleri için kalpli muffinler hazırladım. Havuçlu-zencefil ve tarçınlı yaptım bu lezzetli minikleri.
Dün bilgisayara giremediğim için gecikmeli olarak paylaşıyorum.
Sevgiyle kalın...



23 Kasım 2011 Çarşamba

Otlu Ayran Yanına Patatesli Gözleme

Bu hafta İfsak'ın düzenlediği Fotoğraf Seminerine başladım. Sabah erkenden fotoğraf çekmek için toplanıp öğleden sonrada çekilen fotoğraflar üzerinde görüşüyoruz. Gayet yorucu ama bir o kadar da zevkli. Bugün Balat'yadık. Yakın bir zamanda resimleri sizinle paylaşmak isterim.
Akşam yorgun eve gelince bizimkilere gözleme yemeye varmısınız dedim. Dolapta patates ve kaşar peyniri ile hazırladığım iç ve yufka hazır da vardı. Teflon tavada gözleme kızarırken taze naneleri yıkayıp yoğurt ile birlikte rondoda çırptım. Yaklaşık 5 dakika da ikisi de hazır hale geldi. Fakat ayran taze nane ile o kadar muhteşem bir lezzet oldu ki başlığa Otlu ayran yanına Patatesli Gözleme dedim..


19 Kasım 2011 Cumartesi

Fırında Pekmezli Kabak Tatlısı

Kış bütün güzelliği ile kendini hissettirirken kışın simgesi bu güzel meyveler sırasıyla evlerimize girmeye başladı.
Kabak tatlısını daha önce kireçte denemiştim. Dışı sert olduğu halde içi yumuşacık İskenderun yöresine ait muhteşem bir lezzet. Pekmezlisini Bayramda Sapanca da ilk kez denedim ve hoşuma gitti. Bloglarda gezip tarifleri incelerken Kemalpaşa Tatlısı Blogunun güzel tarifini buldum. Hoş o pekmezli kabak tatlısını kireçte denemiş. Ben pekmezli ilk denememi fırınlayarak yapmak istedim.
Denemeye değer muhteşm bir lezzet oldu. Kesin kilo olarak bendenize geri dönecek bu güzel tatlı...
Gelelim Tarife;
Dış kabukları ayıklanmış hali ile 1.6 kilo kabak
3 Su bardağı şeker
1/2 Su bardağı pekmez (1/2 su bardağı su ile incelttim)
Hazırlanışı;
1- Kabakları kalın dilimler halinde tencereye alın
2- Üzerine şekeri ekleyerek ocağı yakın
3- Pekmezli suyu yavaş yavaş ekleyin
4- Tencereye yapışmaması ve her iki tarafınında orantılı pişmesi için ters düz yaparak yaklaşık 30 dakika pişirin.
5- Fırının ızgara kısmını açarak yüksek sıcaklıkta ısıtın
6- Kabak tatlısını ve sosunu borcama alarak 5 dakika kadar fırınlayın. ( kalan sosun fazlasını bir dahaki sefere kullanmak üzere dolapta muhafaza edebilirsiniz.
7- Kabak Tatlısını soğumaya başlarken kaymak ile servis edebilirsiniz.

18 Kasım 2011 Cuma

Fırında Makarna

Uzun zamandır Fırında Makarna yapmamıştım. Hem pratik hem lezzetli olduğu için yorgun argın eve geldiğim zamanlarda kurtarıcı aslında. Günlük 2500 kalori, alımı için uğraşan biz gibi iştahsız çocuk sahibi aneler için de can simidi..
Malzemeler; 1 Yufka - 1 yumurta - 5 yemek kaşığı yoğurt - göz kararı sıvı yağ -1 kase rende kaşar - yarım paket haşlanmış makarna- 1 tutam tuz
Hazırlanışı;
1- Yumurtayı çırpıp yoğurt, sıvı yağ ve tuz ile karıştırarak sosu hazırlayın
2- Yağlanmış borcama yufkayı serin
3- Haşlanmış makarnanın yarısını yufkanın üzerine serip sosun ve peynirin 3/1'ini üzerine dökün.
4- Kalan makarnayı üzerine döküp sos ve peynirin yarını ekleyin
5- Borcamdan dışarı sarkan yufkayı soslu makarnanın üzerine kapatıp alan sosu ve peyniri en üste sürün
6- 170 derecede 25-30 dakika fırınlamak yeterli.



13 Kasım 2011 Pazar

Ayva Tatlısı

Bayram da Sapanca'da köy pazarını gezerken yaşlı bir amca gördük. O soğukta ayakta tezgahının başında günlük köyden getirdiği kestane-hurma ve ayvaları satıyordu. Hepimiz amcadan meyveler aldık o gün. Bugün de aldığım Ayvalar ile yılın ilk Ayva Tatlısını yaptım. Çokta güzel oldu. Diken,yetiştiren,getiren,satan sağolsun...
Gelelim tarife; Ayvaların kabuklarını soyup ortasını iyice temizledikten sonra her parçanın üzerine 2 yemek kaşığı şeker dökerek ocakta pişirmeye başladım.Bir parça lohusa şerbetini 1 bardak sıcak suda eritip azar azar tatlıya ekleyerek pişirmeye devam ettim. Arada ayvaları çevirerek diğer yüzününde yumuşamasını sağladım. Altını kapatmaya 5 dakika kala 3-4 damla limonu ekledim. Pişme sürsi 35-40 dakika. Kaymak ve fıstıkla süsleyerek servise hazır hale getirdim.


12 Kasım 2011 Cumartesi

Zeytinli , Kurutulmuş Domates ve Biberiyeli Poğaça

Bu aralar kurutulmuş domates ve biberiye ile zeytinyağın da marine ettiğim zeytine çok fena alıştım. Sabah kızarmiş ekmeğin yanına çok yakışıyor.
Hal böyle olunca sevgili arkadaşım Ebru'lar için yaptğım hazırlıkta menüye bu poğaçayı da ekledim. Daha önce dereotlu peynirli poğaça tarife göre hazırladığım hamuru ikiye böldüm. Yarısını dereotlu peynirli yarısını da zeytinli, kurutulmuş domates ve biberiyeli hazırladım. Günün sonunda zeytinlilerin hepsi bitmişti. Çok farklı ve çok lezzetli bir poğaça oldu. Denemek isteyenlere şiddetle tafsiye ederim. Tarif için yukardaki linki tıklamanız yeterli. Dereotu ve peynir yerine göz kararı hazırladığınız; zeytin-biberiye-kurutulmuş domates üçlüsünü ekleyin. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun...