Canım arkadaşım Halem İzmir'in taze körpe Enginar'larından gönderdi dolmasını yapabileyim diye. Enginarları hemen soğuk sua koy dirilsin dediği için vazoya koydum:) Girit Mutfağından gelen Enginar Dolması çok zahmetli ama o kadar da lezzetli benim favori bahar yemeğim.
İstanbul'da genellikle yaprakları ve sapı atılıyor çanak kısmı kullanılıyor.Ufak bir araştırma yapınca aslında yapraklarının ne kadar değerli olduğunu gördüm. Hiç bir şey yapmasanız bile yaprağı haşlayın suyunu da dökmeyin çorba yapın deniyor. Bu haşlanmış yaprakları Girit'te masaya 1 tabak zeytinyağ ile sunum yapıp, yaprakları zetyağına banarak dip kısımlarını afiyetle yendiğini izlemiştim bir programda.
-Posa yönünden çok zengin olan ve karaciğeri temizleyici özelliği bulunan enginarın, faydaları saymakla bitmiyor;
-Damar sertleşmesini engelleyen
-Kanı temizleyen
-Beyin hücrelerini yeniler
-Kolesterol düşmanı
-Protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini bünyesinde barındırdıyor