Canım arkadaşım Halem İzmir'in taze körpe Enginar'larından gönderdi dolmasını yapabileyim diye. Enginarları hemen soğuk sua koy dirilsin dediği için vazoya koydum:) Girit Mutfağından gelen Enginar Dolması çok zahmetli ama o kadar da lezzetli benim favori bahar yemeğim.
İstanbul'da genellikle yaprakları ve sapı atılıyor çanak kısmı kullanılıyor.Ufak bir araştırma yapınca aslında yapraklarının ne kadar değerli olduğunu gördüm. Hiç bir şey yapmasanız bile yaprağı haşlayın suyunu da dökmeyin çorba yapın deniyor. Bu haşlanmış yaprakları Girit'te masaya 1 tabak zeytinyağ ile sunum yapıp, yaprakları zetyağına banarak dip kısımlarını afiyetle yendiğini izlemiştim bir programda.
-Posa yönünden çok zengin olan ve karaciğeri temizleyici özelliği bulunan enginarın, faydaları saymakla bitmiyor;
-Damar sertleşmesini engelleyen
-Kanı temizleyen
-Beyin hücrelerini yeniler
-Kolesterol düşmanı
-Protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini bünyesinde barındırdıyor
Gelelim hazrlamasına;6 enginar için yarım demek dereotu ve taze soğan, eninar başına 1 yemek kağığı pirinç,tuz,şeker..Enginarların en dış yaprakları temizlenir.İçi iyice açılarak içinin taç yaprakları ayıklanır,yıkanır hemen bolca limonlanır ki kararmasın. İç malzeme enginarlara pay edilir. Açılmasınlar diye iple bağlanır, göz kararı su, zetinyağ ve limon eklenerek kısık ateşte pişirilir. Servis ederken taze dereotu eklenir. Yaprakların dip kısımları tek tek yenerek bu muhteşem yemeğin keyfi çıkarılır:)
3 yorum:
bende genelde pazardan çanak kısmını alıp zeytinyağlısını pişiriyorum.Ama kabuklarını denemedim,pek alışmamışız galiba.
Hediyeler ne güzel öyle:)
bende yaprak kısmını hiç denemedim ama denemek gerek ellerine sağlık canım...
Bence kabuklarını da ilk fırsatta denemelisiniz:)
Yorum Gönder