15 Mart 2013 Cuma

Oreo Cheesecake

Çok güzel bir gün, çok güzel bir hafta sonu dileklerimle, Merhaba...
Oğlum Türkiye de henüz satışa sunulmayan Oreo isimli bisküviyi çok seviyor. Sömestir tatilinde  Viyana da marketlerden alıp bolca yemişti. Çikolatalı iki kat arasında vanilya dolgulu bir bisküvi. Algıda seçicilik mi bilmiyorum yurt dışında gittiğimiz her cafenin menüsünde Oreo'lu bir tatlı vardı.

 Geçen gün Starbucks'ta da gördüm pastasını, henüz tadına bakmadım. Uzun zamandır ev halkıının yapmamı istediği cheesecake'i bu sefer Oreo ile yapmaya karar verdim.


Klasik cheesecake tarifimi uyguladım. 600 gr krem peynir, 1 bardak şeker,4 yumurta sarısı, 2 kaşık un.Tabanı için 1 paket burçak bisküvi, göz kararı tereyağ ve 1 kaşık  bal, 1 damla vanilya..Önce burçakları kırarak erittiğimiz tereyağ ve bal ile karıştırıp yağlı kağıt ile altını kapladığımız çemberin tabanına yayıyoruz. Mikserde peynirleri tek tek şeker ile çırpıp yumurta sarılarını tek tek yedirerek karıştırıyoruz.Unu ve vanilyayı da iyice karıştırdığımızda dolgumuz hazır. Peynirli dolgunun arasına oreo kırdım bir kaç tane.  120 derece 50 dakika kadar fırınlayıp yaklaşık 3 saat kapağını açmadan fırında bekletiyoruz. Piştikten sonra üzerini çikoltalı ganaj ile kaplayıp tekrar oreo kırdım. Erittiğim siyah ve beyaz kuvertür çikolatalar ile de üzerine ince çizgiler yaptım.

 Resimdeki ilk dilimi kendime ayırdımikahvenin yanında günün yorgunluğunu atmak için.Sizde benim gibi yeni lezzetler denemek isteyenlerdenseniz bu cheesecake tam ağzınıza layık. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun:)

5 Mart 2013 Salı

Kış Kompostusu

Bir Kase Mutluluk-Bir Bardak Sağlık-Kış Güneşi Duyan Gelmiş
Hepside uygun bu lezzetli kış kompostusu için. Ben galiba Duyan Gelmişi daha çok sevdim.
İlk olarak Kömür Lokantasında denemiştim. Bilen bilir Fatihte ana cadde üzerinde Türk Mutfağının en güzel en lezzetli yemeklerini tadabilirsiniz. Kompostonun tadına bayılınca evde denemeye karar verdim.
 Kurutulmuş meyvelerden canınızın istediğinizi koyabilirsiniz. Hepside yakışıyor. Benim yaptığımda Kuru kayısı,siyah üzüm,sarı üzüm,kuru elma,kuru ayva var. Damak tadınıza uygun şekeri göz kararı suya ekleyip bir taşım kaynatın. Bu kadar da basit.

Bizim evin erkekleri kompostuyu çok sevdikleri için kışın kutu meyve suları yerine evde doğal olanını tüketmeye çalışıyoruz. Akşama lazanya yapmam lazım. Ama farklı bir tarif olacak Bolenez Sosu ile. Tarifi yarın sizinle paylaşmak üzere sağlıcakla, sevgiyle kalın:)

14 Şubat 2013 Perşembe

Çilekli Macaron

Benim için Sevgililer Gününü en iyi anlatan tatlıdır Macaron. Sevgililer Gününü sevdikleri ile birlikte geçirecek, geçiremeyecek herkese ve blogger arkadaşlarıma hediye ediyorum Çilekli Macaron'ları..İyi ki varsınız..


Geçmişi antik çağlara uzanan Valentine Day kutlamaları günümüz de 14 Şubat, 1800 yılların da Amerika'lı Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insan tarafından kutlanmakta. 


Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok fazla önem kazanmış, sevgililer günü tüm dünyada ticaretin canlandığı bir dönem haline gelmiştir. İşte benim sevmediğim yanı da bu. Herkes yapıyor diye kutlama yapmak yerine, içinden gelerek alacağım bir çiçek yada bir hediye çok daha yerini buluyor bence. Aynı bu yaptığım Çilekli Macaron'larda olduğu gibi. Eşim ve oğlum birer Makaron canavarı oldukları için elimden geldiği kadar sık yapmaya çalışıyorum. Onlar için hazırlayıp kalplerle süslediğim Makaronları paylaşmak için uygun bir gün. Sağlıkla ve Afiyetle kalmanız dileklerimle...

8 Şubat 2013 Cuma

Çikolatalı & Bademli Pasta




Uzun bir aradan sonra yağışı ama güzel bir İstanbul sabahından merhaba. 
Sömestir de Viyana'ya kısa bir kaçamak yaptık oğlumla. 



Oranın soğuğu gerçekten hiç bir şeye benzemiyor. Konu gezme olunca hiç bir soğuk bizi durduramaz tabi ki:)) Çok üşüyünce birbirinden enfes pastalar tatlıları olan kafeleri bir bir denedik bu ara da da ısındık. Denediklerimiz arasına bence en güzeli Apple Strudel için Avusturya klasiği diyebiliriz. Milföy yaprakları arasında vanilyalı elmalı çıtır çıtır bir lezzet.


Tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanıdır misali geçen hafta döndük evimize.. Bu arada yeni denemelerim oldu. Eskilerin terarları oldu. Çok resim ve tarif birikti. İlk paylaşmak istediğim Bademli Pasta olacak.


Bu pasta bildiğimiz lezzetlere benzemiyor. Uzun zamandır tarifin peşindeydim. İtiraf ediyorum uzun zamandır bu kadar lezzetli pasta da yememiştim. Lezzeti içinde un ile yağ bulunmamasından ve badem çikolata ikilisinden geliyor. Bu kadar güzel haberden sonra kötü haber; tarifi veren kişiden paylaşım için henüz izin alamadım. İzni alır almaz tarifi sizlerle paylaşacağım. O güne kadar kalın sağlıcakla:)

1 Ocak 2013 Salı

Macaron

2013'ün ilk gününden kocaman ışıl ışıl bir günaydın...
Yıl nasıl başlarda öyle gidermiş ya! Bende pembiş hazırladığım makaronlar ile güne başlamak istedim.. İnşallah yeni yılımızın bu kadar güzel, ağız tadı ile  mutlulukla ve sevdiklerimiz ile geçiririz. 
Mutlu Yıllar..


30 Aralık 2012 Pazar

Pannettone = Mutluluk

Bir Yılbaşı klasiği olan panettone kullanılan malzeme, besin değeri ve kaloriden yana zengin bir ekmek ve senede sadece bir ay üretiliyor. 
İçinde kullanılan her malzemenin bir anlamı bulunmakta..
Üzüm = para
Portakal = aşk
Limon = sağlık ve sonsuzluk gibi…
Ancak ne kadar çok böyle simgesel anlamı olan malzeme o kadar çok tat ve mutluluk felsefesi zamanla unutulmaya yüz tutmuş. Bu da modern panettoneler de kalite düşüşü yaratmış doğal olarak.
Aralık ayı bitmeden yapacaklarım arasında yılbaşı ekmeği vardı. Geçenlerde Karafırın'ın yaptığı yılbaşı ekmeğini tatma fırsatımız oldu. Dış kabuğu sert olmadığı halde lezzeti yerindeydi. Ben hangi tarifi kullanayım ne yapayım derken her zamanki gibi her derde deva sevgili Zinnur'un bloğunda buldum istediğim tarifi. Biraz değiştirdim ve yarım ölçüsünü yaptım ( sonradan da pişman oldum yarım ölçü yaptığıma) Tarifin orjinali için buraya bakabilirsiniz.


  • 1 bardak kuru uzum
  • 2/3 bardak ilik su ve 2 yemek kaşığı sıcak su 
  • 3 3/4 bardak un
  • 2/3 bardak seker
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1/4 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1/2 vanilya cubuğu (boyuna kesilmiş olacak)
  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 12 1/2 yemek kaşığı tereyağ (10 1/2 yemek kaşığı yumuşak, 1 yemek kaşığı erimiş ve 1 yemek kaşığı soğuk)
  • 2/3 bardak portakal, limon veya turunç şekerlemesi küçük kesilmiş


* Kuru üzümleri sıcak su ile ıslatın.* Un, şeker, tuz, maya, limon kabuğu rendesi ve vanilya cubuğunu mikserinizin kasesine alıp, düşük hızda karıştırın. 
* Yumurta, 2/3 bardak ılık su ve balı başka bir kasede karıştırıp unlu karışıma ekleyin.
* Yumuşak tereyağı kaşık kaşık ekleyerek çırpın ve ayarı orta hıza çıkararak 8 dakika çırpın. 
* Hamuru büyük bir kaseye alin, üzerini strecle kapatıp soğuk, kapağı kapalı fırında 12 saat kadar mayalanmaya bırakın.



Bu aşamada vanilya çubuğunu bulup, hamurdan çıkarın. 
* Senede bir kere yapılacak tarif için  kalıp almak yerine 1 numaralı çemberin içine yağlı kağıt ile kapladım ve bu kalıbı kullandım.
* Hamuru  unlu zemine alin, üzerine un serpip yuvarlak, kalıba girebilir boyuta getirin. 
*Bu aşamada tekrar 3 saat kadar mayalanmaya bırakmak gerekiyor.  Sabah kahvaltıda yemek istediğim için bu aşamayı hızlandırdım. Fırını 50 dereceye getirip 30-45 dakika hızlı mayalanmaya bıraktım.
*  Fırına vermeden önce üzerine büyük bir çarpı çizip ortasına 1 kaşık tereyağı bırakın. Bu ekmeğin dış kabuğunun sertleşmesini sağlıyor.
* 175 derece fırında 35-40 dakika kadar fırınlayın.

Bez torbada beklediği sürece uzun zaman bayatlamadan saklana bilen bu lezzet üpü ekmek tarifini deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

27 Aralık 2012 Perşembe

Çöp's & Trashpack Pasta

Çocuğu olanlar bilir Çöp Oyuncaklarını..
Bu aralar ne zaman dışarı çıksak bir tane de alabilir miyiz diyor oğlum. Minik renkli çöp kutusu ve içinden çıkan minik figürler. Evde koleksiyon olduğu için minik Defne böyle bir pasta isteyince hiç zorlanmadım.
Pastayı çöp kutusundan yayılan marullar, yere dökülmüş çöpler olarak tasarladık..Çocuk sayısı ile uyumlu olarak 12 adet figür ve rengarenk solucanlar yaptık. İtiraf ediyorum ilk kez solucan yaptım. Pembiş pembiş çok şirin oldular:))
Sevgili Defne'nin doğum gününü tekrar kutluyorum.