8 Şubat 2013 Cuma

Çikolatalı & Bademli Pasta




Uzun bir aradan sonra yağışı ama güzel bir İstanbul sabahından merhaba. 
Sömestir de Viyana'ya kısa bir kaçamak yaptık oğlumla. 



Oranın soğuğu gerçekten hiç bir şeye benzemiyor. Konu gezme olunca hiç bir soğuk bizi durduramaz tabi ki:)) Çok üşüyünce birbirinden enfes pastalar tatlıları olan kafeleri bir bir denedik bu ara da da ısındık. Denediklerimiz arasına bence en güzeli Apple Strudel için Avusturya klasiği diyebiliriz. Milföy yaprakları arasında vanilyalı elmalı çıtır çıtır bir lezzet.


Tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanıdır misali geçen hafta döndük evimize.. Bu arada yeni denemelerim oldu. Eskilerin terarları oldu. Çok resim ve tarif birikti. İlk paylaşmak istediğim Bademli Pasta olacak.


Bu pasta bildiğimiz lezzetlere benzemiyor. Uzun zamandır tarifin peşindeydim. İtiraf ediyorum uzun zamandır bu kadar lezzetli pasta da yememiştim. Lezzeti içinde un ile yağ bulunmamasından ve badem çikolata ikilisinden geliyor. Bu kadar güzel haberden sonra kötü haber; tarifi veren kişiden paylaşım için henüz izin alamadım. İzni alır almaz tarifi sizlerle paylaşacağım. O güne kadar kalın sağlıcakla:)

1 Ocak 2013 Salı

Macaron

2013'ün ilk gününden kocaman ışıl ışıl bir günaydın...
Yıl nasıl başlarda öyle gidermiş ya! Bende pembiş hazırladığım makaronlar ile güne başlamak istedim.. İnşallah yeni yılımızın bu kadar güzel, ağız tadı ile  mutlulukla ve sevdiklerimiz ile geçiririz. 
Mutlu Yıllar..


30 Aralık 2012 Pazar

Pannettone = Mutluluk

Bir Yılbaşı klasiği olan panettone kullanılan malzeme, besin değeri ve kaloriden yana zengin bir ekmek ve senede sadece bir ay üretiliyor. 
İçinde kullanılan her malzemenin bir anlamı bulunmakta..
Üzüm = para
Portakal = aşk
Limon = sağlık ve sonsuzluk gibi…
Ancak ne kadar çok böyle simgesel anlamı olan malzeme o kadar çok tat ve mutluluk felsefesi zamanla unutulmaya yüz tutmuş. Bu da modern panettoneler de kalite düşüşü yaratmış doğal olarak.
Aralık ayı bitmeden yapacaklarım arasında yılbaşı ekmeği vardı. Geçenlerde Karafırın'ın yaptığı yılbaşı ekmeğini tatma fırsatımız oldu. Dış kabuğu sert olmadığı halde lezzeti yerindeydi. Ben hangi tarifi kullanayım ne yapayım derken her zamanki gibi her derde deva sevgili Zinnur'un bloğunda buldum istediğim tarifi. Biraz değiştirdim ve yarım ölçüsünü yaptım ( sonradan da pişman oldum yarım ölçü yaptığıma) Tarifin orjinali için buraya bakabilirsiniz.


  • 1 bardak kuru uzum
  • 2/3 bardak ilik su ve 2 yemek kaşığı sıcak su 
  • 3 3/4 bardak un
  • 2/3 bardak seker
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1/4 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1/2 vanilya cubuğu (boyuna kesilmiş olacak)
  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 12 1/2 yemek kaşığı tereyağ (10 1/2 yemek kaşığı yumuşak, 1 yemek kaşığı erimiş ve 1 yemek kaşığı soğuk)
  • 2/3 bardak portakal, limon veya turunç şekerlemesi küçük kesilmiş


* Kuru üzümleri sıcak su ile ıslatın.* Un, şeker, tuz, maya, limon kabuğu rendesi ve vanilya cubuğunu mikserinizin kasesine alıp, düşük hızda karıştırın. 
* Yumurta, 2/3 bardak ılık su ve balı başka bir kasede karıştırıp unlu karışıma ekleyin.
* Yumuşak tereyağı kaşık kaşık ekleyerek çırpın ve ayarı orta hıza çıkararak 8 dakika çırpın. 
* Hamuru büyük bir kaseye alin, üzerini strecle kapatıp soğuk, kapağı kapalı fırında 12 saat kadar mayalanmaya bırakın.



Bu aşamada vanilya çubuğunu bulup, hamurdan çıkarın. 
* Senede bir kere yapılacak tarif için  kalıp almak yerine 1 numaralı çemberin içine yağlı kağıt ile kapladım ve bu kalıbı kullandım.
* Hamuru  unlu zemine alin, üzerine un serpip yuvarlak, kalıba girebilir boyuta getirin. 
*Bu aşamada tekrar 3 saat kadar mayalanmaya bırakmak gerekiyor.  Sabah kahvaltıda yemek istediğim için bu aşamayı hızlandırdım. Fırını 50 dereceye getirip 30-45 dakika hızlı mayalanmaya bıraktım.
*  Fırına vermeden önce üzerine büyük bir çarpı çizip ortasına 1 kaşık tereyağı bırakın. Bu ekmeğin dış kabuğunun sertleşmesini sağlıyor.
* 175 derece fırında 35-40 dakika kadar fırınlayın.

Bez torbada beklediği sürece uzun zaman bayatlamadan saklana bilen bu lezzet üpü ekmek tarifini deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

27 Aralık 2012 Perşembe

Çöp's & Trashpack Pasta

Çocuğu olanlar bilir Çöp Oyuncaklarını..
Bu aralar ne zaman dışarı çıksak bir tane de alabilir miyiz diyor oğlum. Minik renkli çöp kutusu ve içinden çıkan minik figürler. Evde koleksiyon olduğu için minik Defne böyle bir pasta isteyince hiç zorlanmadım.
Pastayı çöp kutusundan yayılan marullar, yere dökülmüş çöpler olarak tasarladık..Çocuk sayısı ile uyumlu olarak 12 adet figür ve rengarenk solucanlar yaptık. İtiraf ediyorum ilk kez solucan yaptım. Pembiş pembiş çok şirin oldular:))
Sevgili Defne'nin doğum gününü tekrar kutluyorum.

25 Aralık 2012 Salı

2013 Yılbaşı Kurabiyelerimiz Hazır..

Renkli lezzetli 2013 Yılbaşı Kurabiyelerimiz artık hazır. Bir kısmı sahiplerine doğru yola çıktı. Bir kısmı Can için ayrıldı:)) Bir kısmı da sizin için görücüye çıktı bakalım beğenecek misiniz:)







20 Aralık 2012 Perşembe

50 Yaş Pastası

Siyah, beyaz ve gri renklerini kullanarak yaptığım 50 Yaş Pastasını yıldızlarla ve kalplarle süsledik. Çikolatalı pandispanya ve çikolatalı ganajın harika uyumu ile deneyenlerin damağında iz bırakacak bir lezzet oldu.



15 Aralık 2012 Cumartesi

Kuru Vişneli&Bademli Muffin

Mis gibi pırıl pırıl bir cumartesi sabahından Günaydın..


Gazetenizi okurken sabah kahvesinin yanında minik lezzetli atıştırmalık olsa ne güzel gider değil mi..
Geçen gün yaptığım bademli yaban limonlu muffini deneyen arkadaşlarım için dün de kurutulmuş vişnelisini denedim. Lezzetin yoğunluğun da bir değişiklik olmadı. İşim içine badem karışınca bence lezzet derecesi artıyor:)

Tarif buradaki ile aynı olduğu için tekrar yazmıyorum. Limon yerine 1 su bardağı kadar kurutulmuş vişne koymanız yeterli. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun,sevgiler..