11 Aralık 2011 Pazar

Portakallı Çikolatalı Kek

Günaydın. Mutlu enerji dolu keyifli bir pazar dilerim...
Limonu, mürdüm eriğini ve şeftaliyi keke çok yakıştırır ve severim. Tatlı ve ekşinin birbirini tamamlaması tatlıya çok yakışıyor bence. Geçen gün arkadaşlarım gelecekti oturmaya. Laf arasında da keki çikolatalı çok sevdiğini söylemişti Didem. Bende yoğun çikolatalı kek yapmaya karar verdim. Yine ekledim içine meyveyi duramadım:) Bu sefer tercihimi portakaldan yana kullandım. Resmini çekmeye fırsat bulamadığım kireçte yaptığım portakal şekerlemelerim vardı onları kullandım. Portakal aroması yakışıyor çikolataya haliyle de keke. Ağızda dağılan çok fena yedikçe yediren bir kek oldu sonuçta.
Bu tarifi Özlem'in ev sahipliği yaptığı Çay Kahve Sohbet etkinliğine gönderiyorum.
Malzemeler:
2 su bardağı un
4 yemek kaşığı kakao
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 portakal kabuğunun rendesi ve suyu( ben 1 su bardağı ince dilim portakal şekerlemesi ekedim)
1/2 su bardağı süt
Hazırlanışı:
- Şekeri, yumurtayı ve yağı krema kıvamına helene kadar çırpın
- Diğer malzemeleri ekleyerek akışkan bir hamur elde edilecek
- Yağladığınız kek kalıbına ekleyerek 170 derece fırında 35-40 dakika pişirin


8 Aralık 2011 Perşembe

Üzümlü Cevizli Kısır

Kısır severmisiniz. Ben bayılırım.
Sizde kısırı çok sevenlerdenseniz unutun klasik tarifleri. Arkadaş ortamında ne zaman yapsam farklı sunumundan dolayı çok şaşırtan ve çok beğenilen bir tariftir Üzümlü Cevizli Kısır.
Lezzeti nar ekşisinden gelen tarifin sadece maydanoz ,ceviz ve üzüm var. İlk fırsatta denemenizi ısrarla tavsiye ettiğim tarifin hazırlanışı ve malzemeleri;
Malzemeler: 1 kase ince bulgur,2 Kade kaynar su, tuz,yarım demet maydanoz-1 su bardağı ceviz ve üzüm
Hazırlanışı:
Bulgurun üzerine kaynar suyu ilave edip tuzunu ekleyerek üzerini kapatın.
Maydonozları ince ince kıyın
Üzümü ılık suda bekletin. Şişince suyunu süzün
Cevizleri inik minik kırın
Tüm malzemeyi karıştırıp damak zevinize göre nar ekşisi ekleyin. Ben ekşiyi sediğim için çok bol ekledim.
Servis saatine kadar buzdolabta dinlendirin.

6 Aralık 2011 Salı

Keyifli Bir Günün Ardından...

Sevgili arkadaşım Esra birkaç yıl önce Paris'ten aldığı eğitimlerin sonun da hayellerini hayata geçirdi. Fransız lezzetlerini paylaştığı ''İrmik Hanım'ın Fransız Tatlıları'' blogunu keyifle takip ediyorum.
Geçen hafta sonu düzenlediği tadım gününde ürünlerini deneme fırsatım oldu. Muhteşem.. Hepsi ayrı ayrı muhteşem lezzetlere sahipti. Yine de benim favorim hemen alttaki limonlu tartoletler oldu.
Göktürk ve civarında oturuyorsanız bu güzel fransızlarla tanışma için Esra'ya ulaşmanızı tavsiye ederim:)


3 Aralık 2011 Cumartesi

Çikolatalı Macaron

Herkese güzel bir haftasonu dilerim...
Sizde Türk kahvesinin yanında çikolata yada lokum ikram etmeyi severmisiniz. Ben bayılırım, Türk kahvesinin keyfini yudum yudum çıkarıp tatlıyla sonlandırmaya.
Uzun zamandır makoron yapmaya ara vermiştim. Kolay olduğu kadar narin bir tatlı. Tutmama ihtimaline karşı kalbim pır pır heyecanla bekledim pişmesini. Sonra yaptım Türk kahvesini iki keyif bir arada güneşli hafta sonunun keyfini çıkardım... Tarifi için

1 Aralık 2011 Perşembe

Muzlu Krep

Herkese mutlu-sağlıklı-lezzetli bol güneşli hayırlı bir cuma diliyorum.
Bu güzel güne çocukların çok sevdiği en iştahsızının bile hayır diyemediği bir tarif ile giriş yapmak istiyorum. Krep'i nasıl servis edeceğiniz sizin hayal gücünüze bağlı. Bizde Can sevdiği haliyle, nutella ve muz ile hazırlayıp beyaz çikolata rendesi ile servis ettim.
Malzemeler (7-8 adet için);
2 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
1 damla vanilya
Tavayı ısıtmak için herseferinde 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı;
Un, süt ve su ile hiç topak kalmayana kadar iyice çırpın.
Yumurtaları ekleyerek akışkan bir hamur oluşturun.
Teflon tavaya yağı koyarak 1 kepçe hamuru dökerek yayın. Her iki tarafını çevirerek orta ateşte pişirin.
Krepi nutella ve muz ile hazırlayıp içine ve üzerine beyaz çikolata serperek servise hazı hale geldi.

30 Kasım 2011 Çarşamba

Dev Cupcake

Dev bir Cupcake yaptım.
Bu sefer yemelik değil seyretmelik. Mutfağımın duvarına yaptım cupcake panosunu. Uzunca bir zamandır istiyordum bir pano yapmayı. Can'ın proje ödevinden yalıtım malzemesi kalınca ne desem beğenirsin den aldığım fikir ile başladım yapımına. Elinizde ne malzeme varsa onu kullanabilirsiniz. Ben evde daha önceden aldığım keşe ve telayı kullandım. Nasıl olmuş. Yorumlarınızı bekliyorum...


29 Kasım 2011 Salı

Portakal-Greyfurt-Mandalina-Limon Reçeli

Bilemedim. Bu güzele ne isim vermek lazım karar veremedim.
Sabah Güneşi - Vitamin deposu - Lezzet küpü - Sarı güzeller
Yada hepsi.
Bir kaç yıl önce sevgili arkadaşım Dilek farklı lezzetleri denemeyi sevdiğimi bildiğinden kayınvalidesinin yaptığı reçelden ikram etmişti. İlk kez o zaman yedim, greyfurt, portakal ve limondan oluşan turunçgil reçelini. Gerçeten çk güzeldi. Tarifini almak kısmet olmamıştı. Hep aklımda olan bu reçeli dün akşam kendi usulümle birazda doğaçlama olarak yaptım. Bu sabahta kahvaltıda yediğimizde ağızda bıraktığı aroması ile o kadar güzel ve alışılmışın dşındaki sıcağı sıcağına tarifi sizinle paylaşıyorum.
Yapımı hiç zor değil. Portakal reçelinde alışkın olduğumuz kabuk yerine meyvenin kendisi ile yapıyorsunuz reçeli. Taneleri ezmeden karıştırmaya ve meyvelerin dışındaki beyaz posadan (acılık vermemesi için) kurtulmaya özen göstermek bu tarifin önemli ipuçları. 1 portakalın kabuğu da minik minik ekleneceği için iç beyaz zarını iyice temizleyip, bir kaç gün suyunu değişerek suda bekletip kabuğun acılığından kurtulma gerekiyor.
Malzemeler;
5 Portakal ve 1 portakal kabuğu (ince ince dilimlenmiş suda bekletilmiş)
1 Greyfurt ( Kırmızısını seçtim)
1 Limon
2 Mandalina
2-3 tane limon tuzu
1 kg. şeker
1 su bardağı su
Hazırlanışı;
1-Portakalların dış kabuklarını ayıklayıp beyaz zarını iyice temizleyip (ince zarı almaya gerek yok) 1 dilimi ikiye bölecek gibi dilimleniyor
2-Greyfurtları ve limonun kabuklarını iyice temizleyip çok ince olmayan dilimlerde kesiliyor
3- Mandalinanın da dilimlerini ikiye ayırın
4- Tencereye suyu ve şekeri koyarak kaynasın
5- Şerbete meyveleri ekleyip kaynatın
6- Reçel kıvamına gelmeye başlarınca yaklaşık 35 dakika sonra limon tuzunu atıp 5 dakika sonra altını kapatın