28 Eylül 2011 Çarşamba

Ev Yapımı Donut

Okul sonrası iştahsız çocuğunuzun kalbini feth etmek, eve gelen arkadaşlarından iltifat almak, son kalan parçayı kapmak için gösterdikleri yarışı izlemek isterseniz bu DONUT tarifini denemelisiniz.

Yıllar önce MSA'dan aldığım bir eğitimde tarifi denemiştim. O zamandan beri de hiç yapmamıştım. Çok pratik, çok lezzetli bir o kadarda kalorili (1 tanesi 330 kalori) tarif denemek isteyenler için işte burada:)

100gr oda ısında tuzsuz tereyağ-yarım yaş maya-2 çorba kaşığı şeker-1 çay kaşığı tuz-1 yumurta-1.5 su bardağı süt- göz kararı un ( yumuşak bir hamur olacak)


Kuru malzemeleri birleştirerek ortasını havuz gibi açın. Mayayı süt ile yumuşatıp havuzun ortasına dökün. Üzerine un serpip 5 dakika beklenecek. Hamuru yoğurmaya başlarken kalan malzemeleri de ekleyip mayalanması için sıcak bir köşede bekletelim. (Hızlı mayalanması için 30 dereceye getirdiğim fırında 20 dakika bekemesi yeterli oldu) Mayalanan hamurdan aldığımız parçaları yuvarlıyarak unlu tepside tekrar mayalanmasını bekleyeceğiz. Bu arada hamurun ortasında bir delik açmız lazım. Ben sıkma poşetine takılan duy ile yaptım size de tavsiye ederim.

Kızartma tenceresine koyduğum ayçiçek yağı ile kızarttım. Burada minik bir hatam oldu. hamurları altın rengine gelene kadar kızartmışım. Haliyle dışı sert oldu. Bir dahaki sefere kızartma işlemini daha kısa tutacağım. Hamurları soğuması için kağıt havlu üzerine alalım.



1 paket beyaz çikolatayı benmari ile eriterek gözkararı eklediğim krema ile hazırladığım ganaj ile dışını süsledim. Tabi ki renkli şekerleri unutmamak lazım:)

27 Eylül 2011 Salı

Pratik Çiğ Börek

İştahsız çocuğa bişeyler beğendirmek ne zordur. Oğlum erken dünyaya geldiği için hep iştahsız bir çocuktu. Doktorumuz büyümesi için günde 2200 kalori alması gerektiğini söylüyor ki gerçekten çok zor. Bu yüzden hem besin değeri yüksek hem lezzetli hemde Can'ın sevdiği yemekleri yapmaya çalışıyorum vaktimin el verdiği kadarı ile.
Günlük 2200 kaloriye ulaşmamız için bana önerileriniz olursa çok ama çok sevinirim..

Geçen gün fırından ekmek hamuru aldım ve mayalanması için güneşe bıraktım. Bu arada da çiğ böreğin içini hazır hale getirdim. Can okuldan gelince çiğ börekleri kızarttım. Elde açma hamur lezzetinde olmuştu. Beyfendi hemen indirdi mideye.

Tarif vermiyorum. Gayet doğaçlama çıktı ortaya. Deneyeceklere afiyet olsun:)

26 Eylül 2011 Pazartesi

Şeftalili Kek

Hani bazen olur ya canın mutfağa girmek istemez. Mutfağa girdin mi bu sefer de yazmak istemez. İşte bende de aynen böyle oldu. Geçen 9 ay boyunca sabah 9 da başlayan iş temposunda akşam 21.00 den önce eve giremedim. Kışı da yazı da yaşayamadım. Yorgunluktan elim klavyeye gitmedi. Ne kendi bloguma bakabildim nede komşu bloklara.

Güz yaprakları ile birlikte attım artık üzerimden tüm yorgunukları ve gezdim heyecanla takip ettiğim dostları. Herkes ne güzel şeyler üretmiş-denemiş ve paylaşmış.

Ben de uzunca aradan sonra sevdiğim bir lezzeti palaşmak istedim sizlerle. İş işten geçmeden şeftaliler bitmeden denemek isterseniz diye..

2 fincan un-1 fincandan 2 parmak az şeker-3 yumurta(oda ısısında)-1 kabarta tozu ve vanilya-1 fincandan 2 parmak az süt-1/2 çay bardağı sıvı yağ ve kabukları s0yulmuş 2 şeftali


Şeftali hariç malzemeleri sırası ile çırpıp dilim şeftalileri kek hamurunun üzerine dizdim.


Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35 dakika pişmesi için yeterli. Bu hafif,pratik lezzeti deneyeceklere şimdiden afiyet şeker olsun. Sevgiler,

8 Mayıs 2011 Pazar

Anneler Günümüz Kutlu Olsun

Sevgili Arkadaşlarım, Anneler Gününüzü Kutluyorum. Bugünün keyfini annelerimizle çocuklarımızla sağlıkla sıhhatle geçirmemizi dilerim. Yaptığım çikolatalı çilekli tartoletler tüm anne ve anne adaylarına dahası mı hepinize. Afiyet olsun.

30 Nisan 2011 Cumartesi

Lazanya...

Efendim Merhabalar.Blogumuz açılmış,benim biraz geç haberim olmuş:(
Özledim blogumu yahu. Sizinlerin sayfalarında gezmeyi, yorum bırakmayı, yorum okumayı. Hepinizi çok özledim sevgili blogcu arkadaşlarım.
İlk yazımın şerefine bu akşam için hazırladığım Lazanyayı paylaşmak istiyorum. Can isteği üzerine artık Cuma akşamları farklı dünya mutfaklarından denemeler yapacağım. Bu hafta İtalyan mutfağından Lazanya idi Can'ın seçimi. Oda Garfield'tan dolayı. Garfield çok sever ya lazanyayı çocuğun aklında kalmış.Neyseki az yiyen çocuklar için yüksek kalorili ir seçim...


Önceki deneyimlerimde kutunun üzerinde haşlamanıza gerek yok diyor diye haşlamamıştım. sakın! Önce 4-5 dakika istediğiniz kadarını haşlayın. Kıymayı soğan ve domates ile kavurup hazırlayalım. Biraz suluca hazırladığımız beşamel sos kenarda beklesin. Tepsiye önce beşamel sonra lazanya tekrar beşamel, kıyma sos ve her kata ufalanmış kaşar koyarak en üst kata kadar sıralamaya devam ediyoruz. 175 derece fırın da 15-2o dakika yeterli. Sonra size afiyetle yemek kalıyor.

26 Şubat 2011 Cumartesi

Elmalı Turta (Appel Strudel)

Kahvaltı masanız sağlıkla mutlulukla sarmalamış, ailenizle birlikte geçireceğiniz güzel keyifli bir pazar dilerim. Böyle güzel bir pazar tatilini tatlımı tatlı bir tarif ile lezzetlendirmek niyetindeyim:)


Viyana'dan onların appel strudel'i bizim elmalı turtamızın hamurundan almıştım. Yapmak için fırsat kolluyordum. Düşündüm ki pazar günü evde otururken kahvenin yanına harika gidecek hemen kolları sıvadım. Toplam hazırlama ve servise sunma süresi 1 saat. Bu kadar da kolay ama gerçekten çok lezzzetli. Bahsettiğim hamur rulo şeklinde yaklaşık 20 cm uzunluğunda bir paketti. Açınca gördümki bizim milföy hamurundan farkı yok. Bu harika lezzeti denemek isteyenler için tarifi aşağıda... 1 paket milföy hamuru, 3 elma,1 su bardağı kırık ceviz, 1 su bardağından 2 parmak az şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, üzeri için 1 yumurta sarısı,servis için pudra şekeri ve tüpte krema

Elmaları rendeleyip şeker , ceviz ve tarçınla tavada 5 dakika kadar çevirdi. Milföy hamurunu açıp (benim hamur uzun bir paket olduğu için 2 yada 3 tane hamuru uzulamasına serebilirsiniz) uzunlamasına iç malzemeyi ekledim ve uzun yanları kapayıp üzerine yumurta sarısı sürdüm.

150 derece fırında 15-20 dakika fırınladım. Pişince üzerini pudra şekeri ile süsledim. Servisi tüpte çiğ krema ile yaptım. Kimse 1 dilimle yetinmedi:))

13 Şubat 2011 Pazar

Appel Strudel ve Cafe Demel

Cafe Demel Viyana'nın en popüler cafelerinden biri. Gitmeden önce yaptığım araştırmada burada Appel Strudel yemeden dönmemek gerektiğini okumuştum. Appel Strudel bizim elmalı turta lezzetinde elme ve tarçın karışımından oluşan ve kendi ince hamurunda sarılı (yufkanın biraz kalıncası) bazılarının içinde krema dolgusu da olan bir lezzet. Bu lezzeti çok beğendim. Hamurları markette hazırda satılıyordu dayanamadım aldım en yakın zamanda denemeyi planlıyorum.

Demel Cafe'nin en tatlı yanı siz kahvenizi içip tatlınızı yerken camlı paravanın ardından mutfakta çalışan şefleri ve yaptıkları eserleri seyredebiliyorsunuz. Şefler artık o kadar alışmışlar ki izleyenleri görmeden tam gaz çalışıyorlar.

Appel Studel...

Şefler ve şeker hamurundan yaptıkları kafesler

Viyana da geçirdiğim en keyifli zamanlardandı burada bulunmak, yorgunluk kahfesini içerken, şefleri hayran hayran izlemek güzel bir deneyimdi gerçekten. Tabi bu arada eşime de teşekkür etmeliyim benimle aynı heyecanı yaşadığı için:)